Informatie over het inbrengen van een spiraaltje
- Het meest ideaal is om de afspraak in te plannen binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie, omdat het spiraal dan direct bescherming biedt tegen zwangerschap.
- Wij adviseren 30 minuten voor plaatsing Ibuprofen 400 mg in te nemen. Dit omdat het inbrengen van een spiraal wat onderbuikspijn/menstruatieachtige krampen kan geven. Tevens wordt door de inname van Ibuprofen de baarmoedermond zachter waardoor het inbrengen makkelijker gaat.
- U dient van tevoren zelf het spiraal bij uw apotheek op te halen en deze mee te nemen naar uw afspraak. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent voor uw ziektekosten, dient u mogelijk bij de apotheek voor het spiraal betalen.
De procedure van inbrengen:
Er zijn twee soorten spiralen: het koper spiraal en het hormoonspiraal (Mirena/Kyleena).
Het inbrengen van die twee types gebeurt vrijwel op dezelfde manier.
Soms voelt de arts vooraf hoe de baarmoeder ligt en brengt daarna een speculum, oftewel eendenbek in de vagina.
Vooraf overlegd met u, moet de arts soms eerst een SOA-kweek afnemen. (behalve als dit heel recent nog gedaan, of niet van toepassing is.)
De baarmoedermond wordt eerst opgemeten met een sonde. (zodat de spiraal op maat gemaakt kan worden). Dit kan een pijnlijk gevoel in de buik geven.
Vervolgens wordt het spiraal in de baarmoeder ingebracht.
Hierna worden de draadjes afgeknipt worden en de eendenbek uit de vagina verwijderd.
Wij adviseren na de ingreep een paar minuten te blijven liggen.
De hele procedure duurt ongeveer 20 minuten, maar het inbrengen zelf duurt niet langer dan 5 minuten.
- U kunt na het inbrengen van de spiraal wat menstruatiepijn en/of bloedverlies hebben.
U kunt hiervoor 4x daags Paracetamol 500mg + 3 tot 4x daags 400mg Ibuprofen innemen.
Als dit meer is dan een gewone menstruatie of de pijn hevig is, moet u weer terugkomen bij de huisarts.
- Na de eerste menstruatie, of uiterlijk na 6 weken, komt u iom uw arts terug om te controleren of het spiraal goed zit.
- Bij evt bijwerkingen raadt de huisarts aan om het zo’n 3 maanden aan te kijken. Vaak zijn daarna de meeste klachten verdwenen,
Extra informatie:
Mochten er problemen optreden tijdens deze procedure dan is het mogelijk dat de huisarts u moet doorverwijzen naar de gynaecoloog.
De hormoonspiralen kunnen 5 jaar, en de koperspiraal T-Safe kan 10 jaar blijven zitten. Maar bij problemen (bijvoorbeeld veel bloedverlies of pijn) of bij een zwangerschapswens kan deze natuurlijk eerder verwijderd worden.
Spiralen zijn een erg veilig voorbehoedsmiddel, maar er is altijd een kleine kans dat u toch zwanger wordt.
Dit heeft niets met een foute plaatsing te maken. Wij adviseren wel om altijd de spiraal na plaatsing te laten controleren (zie hierboven).