Wat vind je mooi aan jouw vak?
“Het mooie aan mijn vak vind ik dat patiënten hun lichamelijke en geestelijke klachten bij me kwijt durven, hun emoties laten zien en zich kwetsbaar opstellen. Ze vertrouwen me. Ik probeer vervolgens hun klachten en lasten te verlichten en hun eigen kracht te vergroten. Samen met de familie van een patiënt zorg ik ervoor dat ze hun ziekte zo goed mogelijk dragen. Ik ben als huisarts bereikbaar voor terminale patiënten in de avond en het weekend. Daar heeft een patiënt recht op. Want sterven, dat kun je maar één keer doen.” Mijn motto is: ‘Wat je gave is, is ook je opgave.’
Ik ben al 25 jaar opleider/coach voor toekomstige huisartsen. Het is mooi om kennis van mijn vak over te brengen en te delen. Dat is een waardevolle toevoeging en ook leerzaam voor mezelf.
Vanaf 2002 ben ik SCEN-arts. Ik beoordeel bij een euthanasieaanvraag door een collega-huisarts of aan de criteria van uitzichtloosheid en ondraaglijk lijden is voldaan. Met de patiënt bespreek ik de geschiedenis van zijn of haar klachten, zijn of haar levensloop en de reden waarom iemand afscheid van het leven wil nemen. Je gaat een uur lang de diepte in met de patiënt. Het is bijzonder om over dat moment en die afweging te praten.
Wat zijn jouw sterke kanten?
“Ik oordeel niet en veroordeel niet. Ik vraag door, geef goede voorlichting maar laat de patiënt zelf beslissen. Bij een patiënt die geen medicatie wil, probeer ik te achterhalen wat erachter zit om alsnog tot een goede behandeling te komen.
Daarnaast kan ik goed luisteren, doorvragen om de klacht te begrijpen en zo tot de juiste diagnose te komen.”
Hoe ziet je vak er in de toekomst uit?
“De toekomst van het huisartsenvak gaat veranderen. De 24-uurs zorg zal verlaten moeten worden als het vak aantrekkelijk wil blijven voor nieuwe, jonge artsen. De druk op de huisarts neemt nog steeds toe vanwege de vergrijzing en de toename van kanker en de sociale problematiek.
Thuiszorg vindt geen personeel, het aantal verpleegkundigen neemt af en voor de huisarts neemt de administratieve druk toe. De maatschappij is daarnaast veranderd. Veel mensen denken dat het leven maakbaar is.
Er zal een nieuwe structuur moeten komen. Ik denk dat er grote maatschappen komen die in diensten zullen werken van bijvoorbeeld 8 tot 20 uur. Na 20 uur zullen de huisartsenposten het dan gaan overnemen.”
Heb je een bijzondere werkervaring om te delen?
“Een ernstig zieke patiënt leed aan uitzichtloos en ondraaglijk lijden en vroeg om euthanasie. Op de betreffende dag stond zijn bed middenin de kamer, om hem heen zaten zijn partner, kinderen en kleinkinderen. Hij had van iedereen al afscheid genomen. Met de hele familie, inclusief de dokter, wilde hij nog één keer een glas champagne drinken op het leven. Zijn woorden waren: ‘Geniet van het leven. Het is zo mooi.’
Hij hield zelf de regie, toastte op het leven en liet daarna het leven. Het was een mooi en ontroerend moment. Een afscheid met een troostvolle boodschap. Hij zette zo zijn hele familie in zijn kracht.”
M. Pen is aanwezig op maandag, dinsdag en woensdag.
BIG-registratienummer: 19023221901