Wat vind je mooi aan jouw vak?
“Het mooie van mijn vak is dat je van een patiënt vaak ook de rest van zijn familie leert kennen. Vroeger, bij mijn eigen huisarts, zag ik dat al. Hij kende mijn ouders, mijn ooms en tantes en wist wat zich afspeelde in het hele gezin en de familie. Zo weet je als huisarts waar de zere punten zitten, wat ze hebben meegemaakt en kun je daardoor ook goede inschattingen maken.
Dat dorpse karakter, die dokter van vroeger, dat wordt minder in de toekomst, terwijl ik het mooi vind dat juist te behouden. Het was mijn motivatie om geneeskunde te gaan studeren.”
Wat zijn jouw sterke kanten?
“Ik ben beschouwend, analytisch en benader mensen met humor. Ik probeer altijd een onderwerp bespreekbaar te houden. Ik wacht natuurlijk wel tot de patiënt een voorzet geeft. Sommige mensen zijn bedlegerig en zeggen dan: ‘Nou, ik hoef niet bang te zijn voor een gebroken heup.’ Daar ga ik dan op in.
Ik wil me graag toeleggen op palliatieve zorg. De eerlijkheid en openheid van de patiënt in zijn laatste levensfase en de diepgaande gesprekken die volgen, dat vind ik mooi.”
Hoe ziet je vak er in de toekomst uit?
“De samenleving wordt steeds sneller en alles dient sneller te gebeuren. Er is een bepaalde veeleisendheid die steeds verder toeneemt. Dit uit zich in het feit dat kleine ongemakken direct opgelost moeten worden, terwijl de tijd vaak toch het beste medicijn blijkt te zijn.
Zo hoort enige ongelukkigheid of somberheid ook bij het leven en hoeft daarvoor vaak geen psycholoog ingeschakeld te worden.
Tevens verwacht ik dat de administratieve druk verder zal toenemen, evenals onzinnige zorg. Hiervoor moeten wij als huisartsen in de toekomst waken, enerzijds om de kosten beheersbaar te houden, anderzijds om niet alles te medicaliseren.”
Heb je een bijzondere werkervaring om te delen?
“Een patiënt met twee jonge kinderen met uitgezaaide kanker zou op een afgesproken dag euthanasie krijgen. Ze was helemaal op, had zoveel pijn en kon het niet meer dragen. Ze belde ons op en vroeg of de euthanasie drie dagen eerder kon. Ze kwam voor zichzelf en haar eigen waardigheid op. Ze zette haar eigen grens en was daar heel duidelijk en oprecht in. Ze wilde niet dat de kinderen haar vreselijke pijnen tot het einde zouden meemaken.
We hebben haar verzoek ingewilligd. Ik kijk daar met voldoening op terug. Ik ben dit vak ingegaan om mensen te helpen, juist ook op dit soort fundamentele punten en momenten.”
J. Veerman is aanwezig op dinsdag, woensdag en vrijdag.
BIG-registratienummer: 89923882301